DOC/DOP Regulations

Region

  • Campania

Provinces

  • Napoli

Communes of Production

  • All of:
    • Boscotrecase, Trecase, San Sebastiano al Vesuvio
  • Part of:
    • Ottaviano, San Giuseppe Vesuviano, Terzigno, Boscoreale, Torre Annunziata, Torre del Greco, Ercolano, Portici, Cercola, Pollena Trocchia, Sant’Anastasia, Somma Vesuviana

Styles

  • Bianco
  • Rosato
  • Rosso
  • Lacryma Christi Bianco
  • Lacryma Christi Rosato
  • Lacryma Christi Rosso
  • Lacryma Christi Spumante
  • Lacryma Christi Liquoroso (bianco)

Grape Varieties

  • Bianco/Lacryma Christi Bianco/Lacryma Christi Spumante/Lacryma Christi Liquoroso:
    • min. 35% Coda di Volpe (aka: Caprettone, or Crapettone),
    • max. 45% Verdeca,
    • max. 20% combined Falanghina and Greco.
  • Rosato/Rosso/Lacryma Christi Rosato/Lacryma Christi Rosso:
    • min. 50% Piedirosso (aka: Palombina),
    • max. 30% Sciascinoso (aka: Olivella),
    • max. 20% Aglianico.

Minimum Alcohol

  • Bianco: 11%
  • Rosato/Rosso: 10.5%
  • Lacryma Christi Bianco/Lacryma Christi Rosato/Lacryma Christi Rosso: 12%
  • Lacryma Christi Liquoroso: 12%

Minimum Total Acidity

  • Bianco/Lacryma Christi Bianco: 4.5 g/l
  • Rosato/Rosso/Lacryma Christi Rosato/Lacryma Christi Rosso: 5 g/l

Maximum Yields

  • 10 tons/ha

Elevation

  • 10-101 meters

DOC Established

  • 1983 (last modified 2011)

Links