DOC/DOP Regulations
Region
- Campania
Province
- Benevento
Communes of Production
- Includes communes of the province of Benevento.
Subzones
- Guardia Sanframondi (aka: Guardiolo), Sant’Agata dei Goti, Solopaca, Solopaca Classico, Taburno
Styles and Grape Varieties
- Bianco/Bianco Frizzante:
- min. 50% combined Trebbiano Toscano, and/or Malvasia Bianco di Candia,
- max. 50% other white varietals approved for production in Benevento.
- Rosato/Rosato Frizzante/Rosso/Rosso Superiore/Rosso Riserva/Rosso Frizzante:
- min. 50% Sangiovese,
- max. 50% other black varietals approved for production in Benevento.
- Varietal Bianco:
- Wines contain a min. 85% of the stated variety (Coda di Volpe, Fiano, Greco, or Moscato)
- Varietal Rosso:
- Wines contain a min. 85% of the stated variety (Aglianico, Barbera, Piedirosso, or Sciascinoso)
- Varietal Aglianico Rosato/Rosso/Novello:
- min. 85% Aglianico
- Aglianico Spumante Rosato/Aglianico Spumante di Qualità Rosato/Aglianico Spumante di Qualità Metodo Classico Rosato:
- min. 85% Aglianico
- Multi Varietal Aglianico-Piedirosso (rosato or rosso):
- Wines must contain min. 40% of each variety.
- Spumante Bianco/Spumante di Qualità Bianco/Spumante di Qualità Metodo Classico Bianco:
- min. 70% combined Aglianico and/or Falanghina,
- max. 30% other varietals approved for production in Benevento.
- Varietal Spumante Bianco/Varietal Spumante di Qualità Bianco/Varietal Spumante di Qualità Metodo Classico Bianco:
- Wines contain a min. 85% of the stated variety (Aglianico, Coda di Volpe, Fiano, Greco, or Moscato)
- Varietal Spumante Rosso/Varietal Spumante di Qualità Rosso/Varietal Spumante di Qualità Metodo Classico Rosso:
- Wines contain a min. 85% of the stated variety (Barbera, Piedirosso, or Sciascinoso)
- Varietal Passito Bianco:
- Wines contain a min. 85% of the stated variety (Coda di Volpe, Fiano, Greco, or Moscato)
- Varietal Passito Rosso:
- Wines contain a min. 85% of the stated variety (Aglianico, Barbera, Piedirosso, or Sciascinoso)
Minimum Alcohol
- Bianco/Moscato Bianco: 10.5%
- Coda di Volpe Bianco: 11%
- Fiano Bianco/Greco Bianco: 11.5%
- Rosato/Rosato Frizzante/Rosso/Rosso Novello/Aglianico-Piedirosso Rosato/Aglianico-Piedirosso Rosso/Piedirosso Rosso/Sciascinoso Rosso: 11%
- Aglianico Rosato/Aglianico Rosso/Aglianico Novello/Barbera Rosso: 11.5%
- All Spumante Wines: 11.5%
- Rosso Superiore/Rosso Riserva/Aglianico Riserva: 12%
- All Passito Wines: 16%
Minimum Total Acidity
- All wines except Passito: 5 g/l
- Passito wines: 4.5 g/l
Aging Requirements
- Frizzante: Wines must be made by natural fermentation.
- Rosso Riserva/Aglianico Riserva: Wines must be aged for min. 2 years from November 1 of the year of harvest.
- Spumante di Qualità Metodo Classico: Wines must spend min. 12 months on the lees from November 15 of the year of harvest.
- Passito: Wines may be released on June 1 of the year after harvest.
Additional Requirements
- Rosso Novello/Aglianico Novello: Wines must be made from min. 70% grapes that fermented by carbonic maceration.
- Spumante di Qualità Metodo Classico: Wines must be made by a secondary fermentation in bottle.
Minimum Planting Density
- 2,500 vines per hectare
Maximum Yields
- Bianco/Bianco Frizzante: 14 tons/ha
- All non-varietally labeled Spumante wines: 14 tons/ha
- Rosato/Rosato Frizzante/Rosso/Rosso Frizzante/Novello Rosso: 14 tons/ha
- Rosso Superiore/Rosso Riserva: 13 tons/ha
- All styles of any varietally or multi-varietal labeled wine: 12 tons/ha
Elevation
- 200-650 meters
DOC Established
- 1997 (last modified 2011)
Links
DOC/DOP Regulations: Guardia Sanframondi Subzone (aka: Guardiolo)
Communes of Production
- Sant’Agata de‘ Goti
Styles and Grapes
- Same styles and varieties as Sannio DOC
Maximum Yields
- Bianco/Bianco Frizzante: 10 tons/ha
- Rosato/Rosato Frizzante/Rosso/Rosso Frizzante/Novello Rosso: 10 tons/ha
- Rosso Superiore/Rosso Riserva: 10 tons/ha
- All styles of varietally labeled Aglianico/Barbera/Piedirosso/Sciascinoso: 10 tons/ha
- All styles of varietally labeled Coda di Volpe/Fiano/Greco: 11 tons/ha
- All styles of varietally labeled Moscato: 10 tons/ha
- All non-varietally labeled Spumante wines: 12 tons/ha
DOC/DOP Regulations: Solopaca Subzone
Communes of Production
- All of:
- Solopaca, Castelvenere, Guardia Sanframondi, San Lorenzo Maggiore
- Parts of:
- Cerreto Sannita, Faicchio, Frasso Telesino, Melizzano, San Lorenzello, San Salvatore Telesino, Telese, Vitulano
Styles and Grapes
- Same styles and varieties as Sannio DOC
Maximum Yields
- Bianco/Bianco Frizzante: 14 tons/ha
- Rosato/Rosato Frizzante/Rosso/Rosso Frizzante/Novello Rosso: 14 tons/ha
- Rosso Superiore/Rosso Riserva: 13 tons/ha
- All styles of varietally labeled Aglianico/Barbera/Piedirosso/Sciascinoso: 12 tons/ha
- All styles of varietally labeled Coda di Volpe/Fiano/Greco/Moscato: 12 tons/ha
- All non-varietally labeled Spumante wines: 13 tons/ha
DOC/DOP Regulations: Solopaca Classico Subzone
Communes of Production
- Solopaca (specifically delimited areas within this commune)
Styles
- Bianco
- Rosso
- Ross Riserva
Maximum Yields
- Bianco: 12 tons/ha
- Rosso: 10 tons/ha
- Rosso Riserva: 12 tons/ha
DOC/DOP Regulations: Taburno Subzone
Communes of Production
- All of:
- Apollosa, Bonea, Campoli del Monte Taburno, Castelpoto, Foglianise, Montesarchio, Paupisi, Torrecuso, Ponte
- Parts of:
- Benevento (commune), Cautano, Vitulano, Tocco Caudio
Styles and Grapes
- Same styles and varieties as Sannio DOC with the exception of: Aglianico Rosato/Aglianico Rosso/Aglianico Riserva
Maximum Yields
- Bianco/Bianco Frizzante: 12 tons/ha
- Rosato/Rosato Frizzante/Rosso/Rosso Frizzante/Novello Rosso: 10 tons/ha
- Rosso Superiore/Rosso Riserva: 10 tons/ha
- All styles of varietally labeled Aglianico/Barbera/Piedirosso/Sciascinoso: 10 tons/ha
- All styles of varietally labeled Coda di Volpe/Fiano/Greco: 11 tons/ha
- All styles of varietally labeled Moscato: 10 tons/ha
- All non-varietally labeled Spumante wines: 13 tons/ha