DOC/DOP Regulations

Region

  • Campania

Province

  • Benevento

Communes of Production

  • Includes communes of the province of Benevento.

Subzones

  • Guardia Sanframondi (aka: Guardiolo), Sant’Agata dei Goti, Solopaca, Solopaca Classico, Taburno

Styles and Grape Varieties

  • Bianco/Bianco Frizzante:
    • min. 50% combined Trebbiano Toscano, and/or Malvasia Bianco di Candia,
    • max. 50% other white varietals approved for production in Benevento.
  • Rosato/Rosato Frizzante/Rosso/Rosso Superiore/Rosso Riserva/Rosso Frizzante:
    • min. 50% Sangiovese, 
    • max. 50% other black varietals approved for production in Benevento.
  • Varietal Bianco:
    • Wines contain a min. 85% of the stated variety (Coda di Volpe, Fiano, Greco, or Moscato)
  • Varietal Rosso:
    • Wines contain a min. 85% of the stated variety (Aglianico, Barbera, Piedirosso, or Sciascinoso)
  • Varietal Aglianico Rosato/Rosso/Novello: 
    • min. 85% Aglianico
  • Aglianico Spumante Rosato/Aglianico Spumante di Qualità Rosato/Aglianico Spumante di Qualità Metodo Classico Rosato: 
    • min. 85% Aglianico
  • Multi Varietal Aglianico-Piedirosso (rosato or rosso): 
    • Wines must contain min. 40% of each variety.
  • Spumante Bianco/Spumante di Qualità Bianco/Spumante di Qualità Metodo Classico Bianco:
    • min. 70% combined Aglianico and/or Falanghina,
    • max. 30% other varietals approved for production in Benevento.
  • Varietal Spumante Bianco/Varietal Spumante di Qualità Bianco/Varietal Spumante di Qualità Metodo Classico Bianco:
    • Wines contain a min. 85% of the stated variety (Aglianico, Coda di Volpe, Fiano, Greco, or Moscato)
  • Varietal Spumante Rosso/Varietal Spumante di Qualità Rosso/Varietal Spumante di Qualità Metodo Classico Rosso:
    • Wines contain a min. 85% of the stated variety (Barbera, Piedirosso, or Sciascinoso)
  • Varietal Passito Bianco:
    • Wines contain a min. 85% of the stated variety (Coda di Volpe, Fiano, Greco, or Moscato)
  • Varietal Passito Rosso:
    • Wines contain a min. 85% of the stated variety (Aglianico, Barbera, Piedirosso, or Sciascinoso)

Minimum Alcohol

  • Bianco/Moscato Bianco: 10.5%
  • Coda di Volpe Bianco: 11%
  • Fiano Bianco/Greco Bianco: 11.5%
  • Rosato/Rosato Frizzante/Rosso/Rosso Novello/Aglianico-Piedirosso Rosato/Aglianico-Piedirosso Rosso/Piedirosso Rosso/Sciascinoso Rosso: 11%
  • Aglianico Rosato/Aglianico Rosso/Aglianico Novello/Barbera Rosso: 11.5%
  • All Spumante Wines: 11.5%
  • Rosso Superiore/Rosso Riserva/Aglianico Riserva: 12%
  • All Passito Wines: 16%

Minimum Total Acidity

  • All wines except Passito: 5 g/l
  • Passito wines: 4.5 g/l

Aging Requirements

  • Frizzante: Wines must be made by natural fermentation.
  • Rosso Riserva/Aglianico Riserva: Wines must be aged for min. 2 years from November 1 of the year of harvest.
  • Spumante di Qualità Metodo Classico: Wines must spend min. 12 months on the lees from November 15 of the year of harvest.
  • Passito: Wines may be released on June 1 of the year after harvest.

Additional Requirements

  • Rosso Novello/Aglianico Novello: Wines must be made from min. 70% grapes that fermented by carbonic maceration.
  • Spumante di Qualità Metodo Classico: Wines must be made by a secondary fermentation in bottle.

Minimum Planting Density

  • 2,500 vines per hectare

Maximum Yields

  • Bianco/Bianco Frizzante: 14 tons/ha
  • All non-varietally labeled Spumante wines: 14 tons/ha
  • Rosato/Rosato Frizzante/Rosso/Rosso Frizzante/Novello Rosso: 14 tons/ha
  • Rosso Superiore/Rosso Riserva: 13 tons/ha
  • All styles of any varietally or multi-varietal labeled wine: 12 tons/ha

Elevation

  • 200-650 meters

DOC Established

  • 1997 (last modified 2011)

Links

DOC/DOP Regulations: Guardia Sanframondi Subzone (aka: Guardiolo)

Communes of Production

  • Sant’Agata de‘ Goti

Styles and Grapes

  • Same styles and varieties as Sannio DOC

Maximum Yields

  • Bianco/Bianco Frizzante: 10 tons/ha
  • Rosato/Rosato Frizzante/Rosso/Rosso Frizzante/Novello Rosso: 10 tons/ha
  • Rosso Superiore/Rosso Riserva: 10 tons/ha
  • All styles of varietally labeled Aglianico/Barbera/Piedirosso/Sciascinoso: 10 tons/ha
  • All styles of varietally labeled Coda di Volpe/Fiano/Greco: 11 tons/ha
  • All styles of varietally labeled Moscato: 10 tons/ha
  • All non-varietally labeled Spumante wines: 12 tons/ha

DOC/DOP Regulations: Solopaca Subzone

Communes of Production

  • All of:
    • Solopaca, Castelvenere, Guardia Sanframondi, San Lorenzo Maggiore
  • Parts of:
    • Cerreto Sannita, Faicchio, Frasso Telesino, Melizzano, San Lorenzello, San Salvatore Telesino, Telese, Vitulano

Styles and Grapes

  • Same styles and varieties as Sannio DOC

Maximum Yields

  • Bianco/Bianco Frizzante: 14 tons/ha
  • Rosato/Rosato Frizzante/Rosso/Rosso Frizzante/Novello Rosso: 14 tons/ha
  • Rosso Superiore/Rosso Riserva: 13 tons/ha
  • All styles of varietally labeled Aglianico/Barbera/Piedirosso/Sciascinoso: 12 tons/ha
  • All styles of varietally labeled Coda di Volpe/Fiano/Greco/Moscato: 12 tons/ha
  • All non-varietally labeled Spumante wines: 13 tons/ha

DOC/DOP Regulations: Solopaca Classico Subzone

Communes of Production

  • Solopaca (specifically delimited areas within this commune)

Styles

  • Bianco 
  • Rosso
  • Ross Riserva

Maximum Yields

  • Bianco: 12 tons/ha
  • Rosso: 10 tons/ha
  • Rosso Riserva: 12 tons/ha

DOC/DOP Regulations: Taburno Subzone

Communes of Production

  • All of:
    • Apollosa, Bonea, Campoli del Monte Taburno, Castelpoto, Foglianise, Montesarchio, Paupisi, Torrecuso, Ponte
  • Parts of:
    • Benevento (commune), Cautano, Vitulano, Tocco Caudio

Styles and Grapes

  • Same styles and varieties as Sannio DOC with the exception of: Aglianico Rosato/Aglianico Rosso/Aglianico Riserva

Maximum Yields

  • Bianco/Bianco Frizzante: 12 tons/ha
  • Rosato/Rosato Frizzante/Rosso/Rosso Frizzante/Novello Rosso: 10 tons/ha
  • Rosso Superiore/Rosso Riserva: 10 tons/ha
  • All styles of varietally labeled Aglianico/Barbera/Piedirosso/Sciascinoso: 10 tons/ha
  • All styles of varietally labeled Coda di Volpe/Fiano/Greco: 11 tons/ha
  • All styles of varietally labeled Moscato: 10 tons/ha
  • All non-varietally labeled Spumante wines: 13 tons/ha