DO/DOP Regulations
Region
- Castilla-La Mancha
Hectares Under Vine (2010)
- 4,139
Styles Produced
- Blanco
- Blanco „Fermentado en Barrica“
- Rosado: min. 85% red varieties
- Tinto
- Tinto „Fermentado en Barrica“
- Vino Espumoso
Authorized Grapes
- Blanco:
- Albillo, Chardonnay, Macabeo, Sauvignon Blanc, Verdejo, Pardillo, Viognier, Moscatel de Grano Menudo
- Tinto:
- Bobal, Cab. Sauvignon, Cencibel, Garnacha, Merlot, Monastrell, Moravía Dulce, Moravía Agria, Syrah, Garnacha Tintorera, Malbec, Mazuelo, Graciano, Rojal, Frasco, Petit Verdot, Cab. Franc, Pinot Noir
Minimum Alcohol
- Blanco/Rosado: 10.5%
- Tinto: 12%
- Vino Espumoso: 10.5-13%
- Crianza/Reserva/Gran Reserva: 12%
Aging Requirements
- Roble: Wines must be aged for a min. 2 months in oak (max. 600 liter capacity)
- Crianza / Reserva / Gran Reserva
Minimum/Maximum Planting Density
- 900/6,000 vines per hectare
Maximum Yields
- White Grapes:
- En Vaso: 55 hl/ha
- Trellised: 80 hl/ha
- Red Grapes:
- En Vaso: 45 hl/ha
- Trellised: 70 hl/ha
DO Established
- 2000
Links