DO/DOP Regulations

Region

  • Castilla-La Mancha

Hectares Under Vine (2010)

  • 4,139

Styles Produced

  • Blanco 
  • Blanco „Fermentado en Barrica“
  • Rosado: min. 85% red varieties
  • Tinto
  • Tinto „Fermentado en Barrica“
  • Vino Espumoso

Authorized Grapes

  • Blanco:
    • Albillo, Chardonnay, Macabeo, Sauvignon Blanc, Verdejo, Pardillo, Viognier, Moscatel de Grano Menudo
  • Tinto:
    • Bobal, Cab. Sauvignon, Cencibel, Garnacha, Merlot, Monastrell, Moravía Dulce, Moravía Agria, Syrah, Garnacha Tintorera, Malbec, Mazuelo, Graciano, Rojal, Frasco, Petit Verdot, Cab. Franc, Pinot Noir

Minimum Alcohol

  • Blanco/Rosado: 10.5%
  • Tinto: 12%
  • Vino Espumoso: 10.5-13%
  • Crianza/Reserva/Gran Reserva: 12%

Aging Requirements

  • Roble: Wines must be aged for a min. 2 months in oak (max. 600 liter capacity)
  • Crianza / Reserva / Gran Reserva

Minimum/Maximum Planting Density

  • 900/6,000 vines per hectare

Maximum Yields

  • White Grapes:
    • En Vaso: 55 hl/ha
    • Trellised: 80 hl/ha
  • Red Grapes:
    • En Vaso: 45 hl/ha
    • Trellised: 70 hl/ha

DO Established

  • 2000

Links