DO/DOP Regulations

Region

  • Valencia

Subzones

  • Alto Turia, Clariano, Valentino, Moscatel de Valencia

Hectares Under Vine (2010)

  • 13,079

Styles Produced

  • Blanco
  • Rosado
  • Tinto
  • Vino de Licor and Vino Rancio
  • Vino Espumoso
  • Vino Espumoso Aromático
  • Vino de Misa/Vino Consagrar Valencia (Vino de Licor, sacramental wine)
  • Alto Turia:
    • Blanco Seco
  • Valentino:
    • Blanco
    • Rosado
    • Tinto
    • Vino de Licor
  • Clariano:
    • Blanco
    • Rosado
    • Tinto
  • Moscatel de Valencia
    • Vino Dulce
    • Vino de Licor

Authorized Grapes

  • Blanco:
    • Recommended: Macabeo, Malvasia, Merseguera, Moscatel de Alejandria, Pedro Ximénez, Planta Fina de Pedralba, Chardonnay
    • Authorized: Planta Nova, Tortosí, Verdil, Semillón
  • Tinto:
    • Recommended: Garnacha, Tempranillo, Monastrell, Tintorera, Cabernet Sauvignon, Merlot
    • Authorized: Bobal, Pinot Noir, Forcayat

Minimum Alcohol

  • Blanco: 9%
  • Rosado/Tinto: 9.5%
  • Wines with Aging Designation: 12%
  • Vino Barrica: 11%
  • Vino de Licor: 15%
  • Vino Espumoso Aromático: 6%

Aging Requirements

  • Crianza / Reserva / Gran Reserva

Maximum Yields

  • White Grapes: 12 tons/ha
  • Red Grapes: 9.1 tons/ha

DO Established

  • 1957

Links