DO/DOP Regulations

Region

  • Tenerife (Canary Islands)

Communes of Production

  • San Juan de la Rambla, La Guancha, Icod de los Vinos, Garachico, Los Silos, Buenavista del Norte, El Tanque, Santiago del Teide, Guía de Isora

Hectares Under Vine (2010)

  • 264

Styles Produced

  • Vino Blanco
  • Vino Rosado
  • Vino Tinto/Vino Tinto de Maceración Carbónica
  • Vino de Licor
  • Vino Malvasia Clásico
  • Vinos Espumosos de Calidad

Authorized Grapes

  • Blanco:
    • Recommended: Albillo Criollo, Bermejuela (Marmajuelo) Forastera Blanca, Doradilla, Gual, Malvasía Aromática, Malvasía Volcánica, Moscatel de Alejandría, Sabro, Verdello, Vijariego Blanco or Diego
    • Authorized: Bastardo Blanco (Baboso Blanco), Listán Blanco de Canarias, Pedro Ximénez, Torrontés
  • Tinto:
    • Recommended: Castellana Negra, Listán Negro(Almuñeco), Malvasía Rosada, Negramoll, Tintilla
    • Authorized: Bastardo Negro (Baboso Negro), Moscatel Negro, Vijariego Negro
  • Vino Malvasia Clásico: 100% Malvasia

Authorized Labeling Terminology

  • DO / Noble / Añejo / Viejo / Crianza / Clásico / Reserva / Gran Reserva

Minimum Acquired /Total Alcohol by Volume

  • Vino Blanco: 11% / 11.12%
  • Vino Rosado/Vino Tinto: 11.5% / 11.62%
  • Vino de Licor: 15% / 17.65%
  • Vino Malvasía Clásico: 15% / 16.65%
    • Maximum 22%
  • Vino Espumoso de Calidad: 11%

Minimum Acidity

  • 4.5 g/l

Residual Sugar

  • Still Wines: wines may be Dry ( < 4g/l RS), Semi-Dry ( 4g/l – 12 g/l RS), Semi-Sweet (12 g/l – 45 g/l RS), Sweet ( > 45 g/l RS)
  • Sparkling Wines: follow the traditional levels of RS for Brut Nature, Extra Brut, Brut, Extra Seco, Seco, Semi Seco, Dulce
  • Vino Malvasia Clásico requires a minimum 45 g/l of residual sugar.

Maximum Fermentation Temperature

  • Vino Blanco/Vino Rosado/Vino de Licor/Vino Malvasia Clásico/Vinos Espumosos de Calidad: 22*C
  • Vino Tinto Jóvenes Seco/Vino Tinto de Maceración Carbónica: 28*C
  • Vino Tintos: 32*C

Maximum SO2

  • Dry Red: 150 mg/l
  • Sparkling Wine: 185 mg/l
  • Dry White/Sweet Red: 200 mg/l
  • Sweet White: 250 mg/l

Additional Requirements

  • Vino Rosado: wine must be comprised of a minimum 50% red grapes.
  • Vino Tinto: may be made from a minimum 75% red grapes while Vino Tinto de Maceración Carbónica must be made from 100% red grapes.
  • Vinos Espumosos de Calidad: made exclusively from white grapes, with or without destemming, must undergo secondary fermentation in the bottle and rest on the lees for a minimum 9 months.  

Minimum Pressure

  • Vino Espumoso: 3.5 atm

Elevation

  • vineyards are found between 50m – 1400m above sea level

Minimum/Maximum Planting Density

  • Pie y brazos bajos en rastra (cordón trenzado (rasta)):  800 – 2200 vines per ha.
  • Vaso Irregular (Goblet): 1600 – 2500 vines per ha.
  • Cordones Múltiples: 1000 – 1300 vines per ha.
  • Parrales en plano horizontal (Pergola): 150 – 350 vines per ha.
  • „Guyot“ or „Cordón Royal“: 2000 – 3400 vines per ha. 

Maximum Yields

  • White: 15 tons/ha
  • Red: 10 tons/ha

DO Established

  • 1994 (last updated 2011)

Links