DO/DOP Regulations
Region
- Tenerife (Canary Islands)
Communes of Production
- San Juan de la Rambla, La Guancha, Icod de los Vinos, Garachico, Los Silos, Buenavista del Norte, El Tanque, Santiago del Teide, Guía de Isora
Hectares Under Vine (2010)
- 264
Styles Produced
- Vino Blanco
- Vino Rosado
- Vino Tinto/Vino Tinto de Maceración Carbónica
- Vino de Licor
- Vino Malvasia Clásico
- Vinos Espumosos de Calidad
Authorized Grapes
- Blanco:
- Recommended: Albillo Criollo, Bermejuela (Marmajuelo) Forastera Blanca, Doradilla, Gual, Malvasía Aromática, Malvasía Volcánica, Moscatel de Alejandría, Sabro, Verdello, Vijariego Blanco or Diego
- Authorized: Bastardo Blanco (Baboso Blanco), Listán Blanco de Canarias, Pedro Ximénez, Torrontés
- Tinto:
- Recommended: Castellana Negra, Listán Negro(Almuñeco), Malvasía Rosada, Negramoll, Tintilla
- Authorized: Bastardo Negro (Baboso Negro), Moscatel Negro, Vijariego Negro
- Vino Malvasia Clásico: 100% Malvasia
Authorized Labeling Terminology
- DO / Noble / Añejo / Viejo / Crianza / Clásico / Reserva / Gran Reserva
Minimum Acquired /Total Alcohol by Volume
- Vino Blanco: 11% / 11.12%
- Vino Rosado/Vino Tinto: 11.5% / 11.62%
- Vino de Licor: 15% / 17.65%
- Vino Malvasía Clásico: 15% / 16.65%
- Maximum 22%
- Vino Espumoso de Calidad: 11%
Minimum Acidity
- 4.5 g/l
Residual Sugar
- Still Wines: wines may be Dry ( < 4g/l RS), Semi-Dry ( 4g/l – 12 g/l RS), Semi-Sweet (12 g/l – 45 g/l RS), Sweet ( > 45 g/l RS)
- Sparkling Wines: follow the traditional levels of RS for Brut Nature, Extra Brut, Brut, Extra Seco, Seco, Semi Seco, Dulce
- Vino Malvasia Clásico requires a minimum 45 g/l of residual sugar.
Maximum Fermentation Temperature
- Vino Blanco/Vino Rosado/Vino de Licor/Vino Malvasia Clásico/Vinos Espumosos de Calidad: 22*C
- Vino Tinto Jóvenes Seco/Vino Tinto de Maceración Carbónica: 28*C
- Vino Tintos: 32*C
Maximum SO2
- Dry Red: 150 mg/l
- Sparkling Wine: 185 mg/l
- Dry White/Sweet Red: 200 mg/l
- Sweet White: 250 mg/l
Additional Requirements
- Vino Rosado: wine must be comprised of a minimum 50% red grapes.
- Vino Tinto: may be made from a minimum 75% red grapes while Vino Tinto de Maceración Carbónica must be made from 100% red grapes.
- Vinos Espumosos de Calidad: made exclusively from white grapes, with or without destemming, must undergo secondary fermentation in the bottle and rest on the lees for a minimum 9 months.
Minimum Pressure
- Vino Espumoso: 3.5 atm
Elevation
- vineyards are found between 50m – 1400m above sea level
Minimum/Maximum Planting Density
- Pie y brazos bajos en rastra (cordón trenzado (rasta)): 800 – 2200 vines per ha.
- Vaso Irregular (Goblet): 1600 – 2500 vines per ha.
- Cordones Múltiples: 1000 – 1300 vines per ha.
- Parrales en plano horizontal (Pergola): 150 – 350 vines per ha.
- „Guyot“ or „Cordón Royal“: 2000 – 3400 vines per ha.
Maximum Yields
- White: 15 tons/ha
- Red: 10 tons/ha
DO Established
- 1994 (last updated 2011)
Links