AOC/AOP Regulations

Département

  • Puy-de-Dôme

Subzones (Geographic Designations)

  • Rouge only: Boudes, Chanturgue, Châteaugay, Madargue
  • Rosé only: Corent

Communes of Production

  • Aubière, Authezat, Beaumont, Beauregard-Vendon, Billom, Blanzat, Boudes, Cébazat, Chalus, Chanonat, Chas, Châteaugay, Châtel-Guyon, Chauriat, Clermont-Ferrand, Corent, Cournon-d’Auvergne, Le Crest, Dallet, Gimeaux, Laps, Lempdes, Malauzat, Les Martres-de-Veyre, Ménétrol, Mezel, Mirefleurs, Neschers, Orcet, Pérignat-lès-Sarliève, Pignols, Plauzat, Prompsat, Riom, La Roche-Blanche, La Roche-Noire, Romagnat, Saint-Amant-Tallende, Saint-Bonnet-lès-Allier, Saint-Georges-sur-Allier, Saint-Hérent, Saint-Maurice-ès-Allier, Saint-Sandoux, Saint-Yvoine, Sauvagnat-Sainte-Marthe La Sauvetat, Sayat, Tallende, Vertaizon, Veyre-Monton, Vic-le-Comte, Volvic, Yssac-la-Tourette 

Styles and Encépagement

  • Blanc: 100% Chardonnay
  • Rosé: Min. 50% Gamay plus Pinot Noir
  • Rouge: Min. 50% Gamay plus Pinot Noir

Assemblage

  • per encépagement

Minimum Alcohol

  • Côtes d’Auvergne: 10.5%
  • Côtes d’Auvergne (with subzone designation): 11%

Minimum Must Weight

  • Blanc/Rosé: 165 g/l
  • Rosé „Corent“: 175 g/l
  • Rouge: 175 g/l (185 g/l with subzone designation)

Maximum Residual Sugar

  • 3 g/l

Minimum Planting Density

  • 4,400 vines per hectare

Maximum Yield (Rendement de Base)

  • Côtes d’Auvergne: 55 hl/ha
  • Côtes d’Auvergne (with subzone designation): 52 hl/ha

AOC Established

  • 2011 (VDQS in 1951) (last updated 2013)

Links