DO/DOP Regulations
Region
- Canary Islands
Communes of Production
- Island wide
Hectares Under Vine (2010)
- 192
Styles Produced
- Vino Blanco
- Vino Rosado
- Vino Tinto
- Vino Tinto Maceración Carbónica
- Vino de Licor
- Vino Dulce Clásico
- Vino Espumoso
Authorized Grapes
- Blanco:
- Recommended: Bermejuela(Marmajuelo), Gual, Malvasía Aromática, Malvasía Volcánica, Moscatel de Alejandría, Vijariego Blanco or Diego
- Authorized: Bastardo Blanco(Baboso Blanco), Burrablanca, Listán Blanco de Canarias, Pedro Ximénez
- Tinto:
- Recommended: Listán Negro o Almuñeco, Negramoll, Tintilla
- Authorized: Bastardo Negro(Baboso Negro), Vijariego Negro, Moscatel Negro
- The following varieties may be utilized but not replanted:
- Albillo Criollo, Forastera Blanca, Doradilla, Verdello, Breval, Torrontés, Malvasía Rosada.
- Vino Dulce Clásico:
- is to be made from Pedro Ximénez, Moscatel, Malvasía Aromática, Malvasía Volcánica, Listán Blanco, Listán Negro, Negramoll, Vijariego, Bermejuela, Gual
Authorized Labeling Terminology
- DO / Noble / Añejo / Viejo / Crianza / Clásico / Reserva / Gran Reserva
Minimum Must Weight/Potential Alcohol
- Malvasía Aromática, Malvasía Volcánica, Moscatel de Alejandría, Vijariego Blanco or Diego, Baboso Negro (Bastardo negro), Vijariego Negro, Tintilla: 13%.
- Baboso Blanco (Bastardo Blanco), Bermejuela, Pedro Ximénez, Gual, Listán Negro, Negramoll, Moscatel Negro: 12%.
- Burrablanca, Listán Blanco, Albillo, Forastera Blanca, Doradilla, Verdello, Breval, Torrontés, Malvasía Rosada: 11%.
- Vino Dulce Clásico: 289 g/l
Actual Alcohol
- Vino Blanco/Vino Espumoso: 11%
Vino Rosado: 11.5%
Vino Tinto/Tinto Maceración Carbónica: 12%
Vino Dulce Clásico: 14%
Vino de Licor: 15% (17.5% after fortification)
Minimum Acidity
- 4 g/l
Residual Sugar
- Still Wines: wines may be Dry ( < 4g/l RS), Semi-Dry ( 4g/l – 12 g/l RS), Semi-Sweet (12 g/l – 45 g/l RS), Sweet ( > 45 g/l RS)
- Sparkling Wines: follow the traditional levels of RS for Brut Nature, Extra Brut, Brut, Extra Seco, Seco, Semi Seco, Dulce
- Vino Dulce Clásico: 45 g/l
Maximum SO2
- Dry Red: 150 mg/l
- Sparkling Wine: 185 mg/l
- Dry White/Sweet Red: 200 mg/l
- Sweet White: 250 mg/l
Additional Requirements
- Vino Dulce Clásico: is to be made from grapes dried on the vine or „sunned“ and is to undergo controlled fermentation not exceeding 25° C
Minimum Pressure
- Vino Espumoso: 3.5 atm
Elevation
- 50m – 1000m
Maximum Yields
- 15 tons/ha
DO Established
- 1994 (last updated 2014)
Links