DO/DOP Regulations

Region

  • Canary Islands

Communes of Production

  • Island wide

Hectares Under Vine (2010)

  • 192

Styles Produced

  • Vino Blanco
  • Vino Rosado
  • Vino Tinto
  • Vino Tinto Maceración Carbónica
  • Vino de Licor
  • Vino Dulce Clásico
  • Vino Espumoso 

Authorized Grapes

  • Blanco:
    • Recommended: Bermejuela(Marmajuelo), Gual, Malvasía Aromática, Malvasía Volcánica, Moscatel de Alejandría, Vijariego Blanco or Diego
    • Authorized: Bastardo Blanco(Baboso Blanco), Burrablanca, Listán Blanco de Canarias, Pedro Ximénez
  • Tinto:
    • Recommended: Listán Negro o Almuñeco, Negramoll, Tintilla
    • Authorized: Bastardo Negro(Baboso Negro), Vijariego Negro, Moscatel Negro
  • The following varieties may be utilized but not replanted:
    • Albillo Criollo, Forastera Blanca, Doradilla, Verdello, Breval, Torrontés, Malvasía Rosada.
  • Vino Dulce Clásico:
    • is to be made from Pedro Ximénez, Moscatel, Malvasía Aromática, Malvasía Volcánica, Listán Blanco, Listán Negro, Negramoll, Vijariego, Bermejuela, Gual 

Authorized Labeling Terminology

  • DO / Noble / Añejo / Viejo / Crianza / Clásico / Reserva / Gran Reserva

Minimum Must Weight/Potential Alcohol

  • Malvasía Aromática, Malvasía Volcánica, Moscatel de Alejandría, Vijariego Blanco or Diego, Baboso Negro (Bastardo negro), Vijariego Negro, Tintilla: 13%. 
  • Baboso Blanco (Bastardo Blanco), Bermejuela, Pedro Ximénez, Gual, Listán Negro, Negramoll, Moscatel Negro: 12%.
  • Burrablanca, Listán Blanco, Albillo, Forastera Blanca, Doradilla, Verdello, Breval, Torrontés, Malvasía Rosada: 11%.
  • Vino Dulce Clásico: 289 g/l  

Actual Alcohol

  • Vino Blanco/Vino Espumoso: 11%
    Vino Rosado: 11.5%
    Vino Tinto/Tinto Maceración Carbónica: 12%
    Vino Dulce Clásico: 14%
    Vino de Licor: 15% (17.5% after fortification)

Minimum Acidity

  • 4 g/l

Residual Sugar

  • Still Wines: wines may be Dry ( < 4g/l RS), Semi-Dry ( 4g/l – 12 g/l RS), Semi-Sweet (12 g/l – 45 g/l RS), Sweet ( > 45 g/l RS)
  • Sparkling Wines: follow the traditional levels of RS for Brut Nature, Extra Brut, Brut, Extra Seco, Seco, Semi Seco, Dulce
  • Vino Dulce Clásico: 45 g/l

Maximum SO2

  • Dry Red: 150 mg/l
  • Sparkling Wine: 185 mg/l
  • Dry White/Sweet Red: 200 mg/l
  • Sweet White: 250 mg/l

Additional Requirements

  • Vino Dulce Clásico: is to be made from grapes dried on the vine or „sunned“ and is to undergo controlled fermentation not exceeding 25° C

Minimum Pressure

  • Vino Espumoso: 3.5 atm

Elevation

  • 50m – 1000m

Maximum Yields

  • 15 tons/ha

DO Established

  • 1994 (last updated 2014)

Links