AOC/AOP Regulations

Département

  • Saône-et-Loire

Communes of Production

  • Mercurey, Saint-Martin-sous-Montaigu  

Styles and Encépagement

  • Blanc: Chardonnay and Pinot Gris
  • Rouge: Pinot Noir plus a max. 15% mixed plantings of Chardonnay and Pinot Gris
  • Blanc/Rouge „Premier Cru“

Minimum Potential Alcohol

  • Blanc: 11%
  • Rouge: 10.5%
  • Blanc „Premier Cru“: 11.5%
  • Rouge „Premier Cru“: 11%

Minimum Must Weights

  • Blanc: 178 g/l (170 g/l prior to 2011)
  • Rouge: 180 g/l (171 g/l prior to 2011)
  • Blanc „Premier Cru“: 187 g/l (178 g/l prior to 2011)
  • Rouge „Premier Cru“: 189 g/l (180 g/l prior to 2011)

Maximum Residual Sugar

  • Blanc: 3 g/l
  • Rouge: 2 g/l

Élevage

  • Wines may not be released until April 15 of the year following the harvest

Minimum Planting Density

  • 8,000 vines per hectare

Maximum Yield (Rendement de Base)

  • Blanc: 57 hl/ha (45 hl/ha prior to 2011)
  • Rouge: 50 hl/ha (40 hl/ha prior to 2011)
  • Blanc „Premier Cru“: 55 hl/ha (45 hl/ha prior to 2011)
  • Rouge „Premier Cru“: 48 hl/ha (40 hl/ha prior to 2011)

AOC Established

  • 1936 (last updated 2011)

Links

Premier Cru Vineyards of Mercurey

  • Mercurey
    • Les Saumonts
    • Les Puillets
    • Les Croichots
    • La Cailloute
    • Les Combins
    • Les Champs Martin
    • Clos des Barraults
    • Les Crêts
    • Clos Voyens
    • Les Naugues
    • Clos des Grands Voyens
    • Clos des Myglands
    • Le Clos l’Evêque
    • Grand Clos Fortoul
    • Clos Marcilly
    • Clos Tonnerre
    • Les Vasées
    • Les Byots
    • Sazenay
    • La Bondue
    • La Levrière
    • Le Clos du Roy
    • La Mission
    • Griffères
    • Les Velley
  • Saint-Martin-sous-Montaigu
    • Les Fourneaux
    • Les Montaigus
    • La Chassière
    • Clos de Paradis
    • Les Ruelles