DOC/DOP Regulations
Region
- Campania
Provinces
- Napoli
Communes of Production
- All of:
- Gragnano, Pimonte, Lettere, Sorrento, Piano di Sorrento, Casola di Napoli, Meta, Sant’Angelo, Vico Equense, Massa Lubrense, Agerola (aka: Pianillo)
- Parts of:
- Castellamare di Stabia, Sant’Antonio Abate
Subzones
- Gragnano, Lettere, Sorrento
- Communes of Gragnano:
- All of Gragnano, Pimonte. Parts of Castellamare di Stabia
- Communes of Lettere:
- All of Lettere, and Casola di Napoli. Parts of Sant’Antonio Abate
- Communes of Sorrento:
- Sorrento, Piano di Sorento, Meta, Sant’Angelo, Massa Lubrense, Vico Equense
- Communes of Gragnano:
Styles
- Bianco
- Rosso
- Rosso Frizzante
- Sorrento Bianco
- Sorrento Rosso
- Lettere Rosso Frizzante
- Gragnano Rosso Frizzante
Grape Varieties
- Bianco/Sorrento Bianco:
- min. 60% combined Falaghina (min. 40%), Biancolella, and/or Greco,
- max. 40% other non-aromatic white varietal approved for production in Napoli.
- Rosso/Rosso Frizzante/Sorrento Rosso/Lettere Rosso Frizzante/Gragnano Rosso Frizzante:
- min. 60% combined Piedirosso (min. 40%), Aglianico, and/or Sciascinoso,
- max. 40% other non-aromatic black varietal approved for production in Napoli.
Minimum Alcohol
- Bianco: 10%
- Rosso/Sorrento Rosso: 10.5%
- Rosso Frizzante: 10%
- Sorrento Bianco/Lettere Rosso Frizzante/Gragnano Rosso Frizzante: 11%
Minimum Total Acidity
- Bianco/Rosso/Sorrento Bianco/Sorrento Rosso: 5 g/l
- Rosso Frizzante/Lettere Rosso Frizzante/Gragnano Rosso Frizzante: 5.5 g/l
Minimum Planting Density
- 1,800 vines per hectare
Maximum Yields
- Bianco: 12 tons/ha
- Rosso/Rosso Frizzante: 11 tons/ha
- Sorrento Bianco: 10 tons/ha
- Sorrento Rosso/Lettere Rosso Frizzante/Gragnano Rosso Frizzante: 9 tons/ha
Elevation
- Max. 600 meters
- Commune of Agerola is max. 650 meters
DOC Established
- 1994 (last modified 2011)
Links