DOC/DOP Regulations

Region

  • Campania

Provinces

  • Napoli

Communes of Production

  • All of:
    • Gragnano, Pimonte, Lettere, Sorrento, Piano di Sorrento, Casola di Napoli, Meta, Sant’Angelo, Vico Equense, Massa Lubrense, Agerola (aka: Pianillo)
  • Parts of:
    • Castellamare di Stabia, Sant’Antonio Abate

Subzones

  • Gragnano, Lettere, Sorrento
    • Communes of Gragnano:
      • All of Gragnano, Pimonte. Parts of Castellamare di Stabia
    • Communes of Lettere:
      • All of Lettere, and Casola di Napoli. Parts of Sant’Antonio Abate
    • Communes of Sorrento:
      • Sorrento, Piano di Sorento, Meta, Sant’Angelo, Massa Lubrense, Vico Equense

Styles

  • Bianco
  • Rosso
  • Rosso Frizzante
  • Sorrento Bianco
  • Sorrento Rosso
  • Lettere Rosso Frizzante
  • Gragnano Rosso Frizzante

Grape Varieties

  • Bianco/Sorrento Bianco:
    • min. 60% combined Falaghina (min. 40%), Biancolella, and/or Greco,
    • max. 40% other non-aromatic white varietal approved for production in Napoli.
  • Rosso/Rosso Frizzante/Sorrento Rosso/Lettere Rosso Frizzante/Gragnano Rosso Frizzante:
    • min. 60% combined Piedirosso (min. 40%), Aglianico, and/or Sciascinoso, 
    • max. 40% other non-aromatic black varietal approved for production in Napoli.

Minimum Alcohol

  • Bianco: 10%
  • Rosso/Sorrento Rosso: 10.5%
  • Rosso Frizzante: 10%
  • Sorrento Bianco/Lettere Rosso Frizzante/Gragnano Rosso Frizzante: 11%

Minimum Total Acidity

  • Bianco/Rosso/Sorrento Bianco/Sorrento Rosso: 5 g/l
  • Rosso Frizzante/Lettere Rosso Frizzante/Gragnano Rosso Frizzante: 5.5 g/l

Minimum Planting Density

  • 1,800 vines per hectare

Maximum Yields

  • Bianco: 12 tons/ha
  • Rosso/Rosso Frizzante: 11 tons/ha
  • Sorrento Bianco: 10 tons/ha
  • Sorrento Rosso/Lettere Rosso Frizzante/Gragnano Rosso Frizzante: 9 tons/ha

Elevation

  • Max. 600 meters
    • Commune of Agerola is max. 650 meters

DOC Established

  • 1994 (last modified 2011)

Links