AOC/AOP Regulations

Département

  • Ain, Isère, Savoie, Haute-Savoie

Crus of Savoie

  • Abymes/Les Abymes, Apremont, Arbin, Ayze, Chautagne, Chignin, Chignin-Bergeron, Crépy, Cruet, Jongieux, Marignan, Marin, Montmélian, Ripaille, Saint-Jean-de-la-Porte, Saint-Jeoire-Prieuré

Styles and Encépagement

  • Blanc: Aligoté, Altesse, Chardonnay, Jacquère, Mondeuse Blanc, and Velteliner Rouge; plus Chasselas, Gringet, and Roussette d’Ayze (Haute-Savoie département); OR a max. 10% combined Marsanne and Verdesse (Isère département)
  • Rosé: Min. 90% combined Pinot Noir, Mondeuse, and Gamay; plus Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, and Persan (Savoie département); OR Persan, Servanin, Joubertin, and Étraire de la Dui (Isère département)
  • Rouge: As for Rosé
  • Vin Mousseux*/Pétillant Blanc: Aligoté, Altesse, Chardonnay, Gamay, Jacquère, Mondeuse Blanc, Mondeuse, Pinot Noir and Velteliner Rouge; plus Chasselas, Gringet, Molette and Roussette d’Ayze (Haute-Savoie département); OR a max. 10% combined Marsanne and Verdesse (Isère département)
  • Vin Mousseux*/Pétillant Rosé: As for Vin Mousseux Blanc
  • *As of the 2014 harvest Vin Mousseux may be labeled as „crémant.“
  • Crus of Savoie

Assemblage

  • per encépagement (wines may be produced from a single variety or blended)

Minimum Potential Alcohol

  • Rouge/Rosé: 9.5%
  • Varietal Pinot Noir/Gamay: 9.5%
  • Other Varietal Red/Rosé: 9%
  • Blanc: 9%
  • Varietal Chardonnay: 10%
  • Varietal Jacquère: 8.5%
  • Other Varietal Whites: 9%
  • Base wines for Vin Mousseux/Pétillant: 9%

Minimum Must Weights

  • Blanc:
    • Chardonnay: 162 g/l
    • Jacquère: 136 g/l (144 g/l for subzones)
    • Roussanne (Bergeron): 162 g/l
    • Other White Grapes: 144 g/l (153 g/l for subzones)
  • Rosé
    • Gamay and Pinot Noir: 153 g/l
    • Other Red Grapes: 144 g/l
  • Rouge
    • Gamay and Pinot Noir: 162 g/l (171 g/l for subzones)
    • Other Red Grapes: 153 g/l (162 g/l for subzones)
  • Base wines for Vin Mousseux/Pétillant: 144 g/l

Maximum Residual Sugar

  • Blanc: 8 g/l (if total acidity is within 2 g/l of the residual sugar)
  • Rosé: 5 g/l
  • Rouge: 3 g/l

Minimum Planting Density

  • 5,000 vines per hectare

Maximum Yield (Rendement de Base)

  • Blanc/Rosé: 71 hl/ha
  • Rouge: 67 hl/ha
  • VIn Mousseux/Pétillant: 75 hl/ha

AOC Established

  • 1973 (last updated 2011)

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